3 Aralık 2007 Pazartesi

İlk Kaydedilen Alan Adı Neydi?


Bir çoğumuz internet denilen ve şu an içinde gezdiğiniz oluşumun yirmi yılı aşkın bir geçmişinin olduğunu biliyoruz. Peki, kaydedilen ilk alan adı hangisiydi? Bir internet sitesinde gördüğümüz liste bizi çok gerilere götürdü. Belki şu an bunu okuyanlar arasında o vakitler henüz dünyaya gelmemiş dostlarımız da vardır. Yirmi seneden eski olan internet kavramı bu şekilde değerlendirilince biraz da garip geliyor. Aslında kaynakta ilk .com alan adı hangisiydi yazıyordu. Ama biraz okuyunca listenin ilk sıralarında .edu alan adlarını görüyoruz.
İlk Alan Adları Üniversitelerin

İlk tescil edilen alan adları dört Amerikan üniversitesine ait. Nisan 1985 tarihinde cmu.eduCarnegie Mellon), rice.edu, purdue.edu ve ucla.edu alan adları kaydedilmiş durumdaydı. ilk .com alan adı ise 15 Mart 1985 tarihinde kaydedilen ve hâlâ çalışan symbolics.com adresiydi.

İlk Yüz İçinde Kimler Var?
İlk yüz listesinde birçok tanıdık ve bir o kadar da ilgisiz alan adı var. Listenin başında xerox.com ve ibm.com gibi büyük şirketleri görmek mümkün. Listenin tamamına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Hiç yorum yok: